Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика критики и възмущение заради шала, с

...
Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика критики и възмущение заради шала, с
Коментари Харесай

Виктор Орбан ядоса Украйна и Румъния със скандален шал

Унгарският премиер Виктор Орбан провокира рецензии и отвращение поради шала, с който отиде на футболния мач между националните тимове на Унгария и Гърция. Украйна и Румъния реагира остро на аксесоара с щампа, изобразяваща картата на Велика Унгария, в чиято територия са изобразени елементи от Трансилвания и територията на Украйна.

Унгарският министър председател Виктор Орбан разгласява на страницата си във Фейсбук видео, в което се среща с маджарски футболист, носейки шал с картата на Велика Унгария, чиято територия включва елементи от Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, Сърбия и Украйна.  



Реакция от Румъния

Румънското министерство на външните работи съобщи на посланика на Унгария в Букурещ " твърдото си отрицание " към жест на унгарския министър председател, оповестява Аджерпрес.

Министерството уточни, че отношението на унгарския формален представител е в " явен контрастност с атмосферата на неприкритост и обновяване на двустранния разговор ", показани по време на неотдавнашните срещи на румънския външен министър Богдан Ауреску в Будапеща.

Институцията отбелязва, че " всяка демонстрация от ревизионистки вид, без значение от формата й, е неприемлива, противоречаща на актуалната реалност " и на уговорките на Румъния и Унгария да изградят двустранни връзки в параметрите на Споразумението за съгласие, съдействие и добросъседство, подписано в Тимишоара на 16 септември 1996 година, и на Стратегическото партньорство, от сключването на което тази година се навършват две десетилетия.

Реакция и от Украйна

Киев ще привика унгарския дипломат, с цел да изрази митинг против държанието на премиера Виктор Орбан, съобщи Ройтерс, като се базира на украинското външно министерство.

" Насърчаването в Унгария на ревизионистки хрумвания не способства за развиването на украинско-унгарските връзки и не дава отговор на правилата на европейската политика ", написа във " Facebook " Олег Николенко, представител на дипломатическото ведомство. Той добави, че Украйна желае Унгария да се извини и да съобщи, че няма искания към украински територии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР